Hogy is van ez?

Hogy is van ez?

Mi történik a testedben hosszan tartó intenzív edzés során?

4. rész: pulzus növekedése, a szívműködés szabályozása, fight or flight

2020. május 10. - Sternocleidomastoid

Az előző részekből láttuk, hogy a metabolizmus gyorsulásával megnő a szervezet oxigénigénye, hogy a cukrot és a zsírsavakat minél gyorsabban el tudja égetni, és ezzel az izmok megnövekedett energiaigényét biztosítani tudja. Az előző részben tárgyaltuk, hogy a megnövekedett oxigén igény kielégítésére a szervezet úgy reagál, hogy megnöveli a légzés gyakoriságát és mélységét, és ez a folyamat közvetetten szabályozódik, mivel a sejtlégzés által termelt CO2 savas irályba tolja a vér PH-ját, melyet kemoreceptorok érzékelnek. A hyperventiláció azonban csak a vérbe kerülő oxigén és onnan kijutó széndioxid, azaz a gázcsere folyamatát gyorsítja meg, és a légzés gyorsulása önmagában nem elég ahhoz, hogy az oxigén eljusson a szervezet minden pontjára. Ehhez egy másik elengedhetetlen feltétel kell: A vér áramlásának gyorsítása, mely a szív kibocsátásának növelésével valósul meg. Ebben a bejegyzésben tehát arról lesz szó, hogy hogyan szabályozza a szervezet a szív működését, hogy a megfelelő véráramlás (un. bulk flow) biztosítva legyen. Ebben is elég sok lesz az új dolog és viszonylag részletes lesz, de ha nem megy első nekifutásra ne csüggedj: nyugodtan hagyj ki részeket, vagy ha végképp eleged van ugorj a végén a TLDR részhez;)

Amikor a szervezet intenzív terhelés alatt áll, az oxigénnek sokkal gyorsabban és nagyobb mennyiségben el kell tudni jutnia a szervezet minden sejtjéhez, mint nyugalmi állapotban. Az előző részben láttuk, hogy az oxigént a véráramban lévő vörösvérsejtek szállítják, a vörösvérsejtek pedig passzívan, a vér áramlásának segítségével jutnak el a sejtekhez. Most képzeljük el, hogy a járvány miatt az összes liszt kifogyott a vidéki boltokból, ezért lisztet kell elszállítani Budapestről a vidéken élő nagymamának, hogy almás pitét tudjon belőle csinálni. A vonatot választjuk közlekedési eszköznek. Az analógiában a vonat a véráram, mi vagyunk a vörösvértestek, a liszt az oxigén, az almáspite gyártás folyamata pedig az aerob sejtlégzés. Nyugalmi állapotban a véráram olyan mintha a MÁV egyik személyvonatával szeretnénk eljutni az ország bármely távoli pontjába: biztosan rámegy a fél napunk. Ez békeidőben elfogadható, hiszen nagymama tud várni fél napot az almáspite elkészítésével. Ezúttal viszont kiderült, hogy a nagymama spontán ötlettől vezérelve meghívta a nagycsaládot (30 embert) ebédre, most pedig épp fél 10 van - mire leérnénk a nagymamához nem lenne idő almáspitét sütni és természetesen az egész család szörnyethalna. Ilyenkor tehát meg kell növelni a szállítás gyorsaságát - szóval a köztudottan Magyarországon is létező japán mágnesvonatot választjuk, ami a 600 km/h-ás átlagsebességével 15 perc alatt ott van a nagymamánál.

maxresdefault.jpg

A vér áramlását a szív szabályozza a vér pumpálása által. A véráramlás gyorsításához a pumpálás frekvenciáját és erősségét kell növelni. A szív 'pumpálása' a szívizmok kontrakciójából áll. Itt érdemes már különbséget tenni a szívfrekvencia és pulzus között. A szívfrekvencia a szívizmok kontrakciójának frekvenciáját jelenti, míg a pulzus a perifériákon mért systolés vérnyomás frekvenciája. A systoles szakaszban generált nyomáshullámok megmozdítják az érfalat, és ezt a lüktetést lehet mérni pl a csuklón. A szívfrekvencia lehet nagyobb vagy kisebb is mint a pulzus élettani tényezőktől függően, bár általában elég közel van a kettő egymáshoz. A szívfrekvencia és a pulzus különbsége a pulzus deficit, és főleg arrhythmia-nál vagy ventrikuláris extrasystolenél van jelentősége. (extrasystolenél a bal kamra egy picivel hamarabb húzódik össze mint a normál ritmus, emiatt utána olyan érzés mintha kihagyna egy kört, ami elég kellemetlen)

A szívműködés szabályozása

Bár a szívritmust a szinoatriális csomó önmagában is teljesen szabályozza, normál körülmények között a szívfrekvencia szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszeri szabályozás alatt is áll. A szív az egyetlen izom, ami képes idegrendszeri szabályozás nélkül önmagának ritmikus ingert generálni a szinusz csomó által, ez az inger 100 bpm (beat per minute) - így a szívműködés elméletben teljes agyi kóma állapotában is fenntartható. A szinusz csomó a jobb pitvar falán lévő sejtcsoportosulás, ezek a sejtek módosult cardiomyociták (szívizomsejtek), és képesek spontán módon elektromos impulzust (akciós potenciált) generálni, ami aztán végigutazik a szív elektromos hálózatán, ezen keresztül pedig eljut a szívizmokba, ahol az akciós potenciál mechanikai munkává konvertálódik. A szívben a sinoatrialis (SA) csomó folyamatosan akciós potenciált generál, ezzel beállítva a szívfrekvenciát. Az akciós potenciál létrehozásának frekvenciáját az SA node-ot ellátó idegek befolyásolják. Azért hívják sinus csomónak mert egy sinus venarum nevű régióban található, mely az alábbi ábrán az 1-es számnál található. A kék hálózatot a 2-es szám jelöli, és ez vezeti az elektromos ingert a szívizomsejtekhez.

reizleitungssystem_1.png

 

A sinus csomó mint természetes pacemaker

A sinus csomó pacemaker sejtjei egy három fázisos ciklusban generálnak ingert. Az első szakasz a pacemaker potenciál, melyben a sejtek lassan depolarizálódnak, a második szakasz az akciós potenciál, amikor a sejt gyorsan depolarizálódik tovább; a harmadik szakasz a repolarizáció, amikor a membránpotenciál újra visszaáll az eredeti állapotába.

A szinusz csomó működését úgy lehet elképzelni mint egy fesztivált a természetben. Amikor a fesztivál elkezdődik, még minden szép tiszta és zöld. Aztán egyszer csak egy renitens fesztiválozó eldobja az első műanyag poharat. Viszonylag több idő eltelik, amikor földre kerül a második, majd a harmadik. A nap előrehaladtával szép lassan egyre jobban gyűlik a szemét a réten a színpadok előtt. Ez a pacemaker szakasz. Aztán egy bizonyos szemétmennyiség után az emberek elkezdenek 'tüzelni': már úgy vannak vele hogy "az én szemetem már nem oszt nem szoroz", így mindenki rövid idő alatt különösebb gátlás nélkül eldobál mindent, így a szemétmennyiség rövid idő alatt megkétszereződik. Ez az akciós potenciál szakasz. Hajnalban amikor vége a bulinak a takarítók fáradságos munkával felszedik az összes szemet - ez a repolarizáció, és a ciklus kezdődik újra.

654npfp8wz711.jpg

A szinusz csomóban ez úgy működik, hogy a pacemaker potenciál szakaszban a sejtek a repolarizált szakaszból szép lassan maguktól depolarizálódnak minden féle külső inger nélkül. A depolarizáció azt jelenti, hogy a membrán sejt felöli oldalában nő a pozitív ionok koncentrációja azáltal, hogy a sejtbe ezek az ionok beáramlanak. A depolarizációt több mechanizmus is támogatja. Egyrészt elzáródnak azok a K ion csatornák amiken keresztül kiszivárog a kalium, hogy a sejt ne veszítsen több pozitív iont. Másrészt megnyílnak azok a kalium és natrium csatornák amiken keresztül a sejtbe áramlanak ezek a pozitív ionok is. A Kálium-Nátrium exchanger pumpák pedig 3 Natrium iont szállítanak be a sejtmembránon 2 Kalium ionért cserébe. Szép lassan elkezdenek megnyílni a calcium csatornák is, és ahogy a calcium beáramlik a cardiomyociták sarcoplazmába, ryanodin receptorokra kapcsolódik, ami kiengedi a szarkoplazmatikus retikulum kalcium raktárait, ez pedig hirtelen kalcium fluxot eredményez a sarcoplasmába. Ez a folyamat aktiválja a natrium - calcium exchanger pumpákat, amik 3 Natrium iont szállítanak be 1 kalcium ionért cserébe (így a netto beáramlás 1 pozitív töltés). Ezek a pumpák még több natriumot tudnak a sejtbe szállítani, ami segíti a depolarizációt. A fenti mechanizmusok mind megnövelik a membránpotenciált, ami végül lassan megnyitja az L és T típusú calcium csatornákat, amiken keresztül visszaáramlik az a kalcium is amit előzőleg az exchangerek kivittek a sejtből. Ez a membránpotenciált még poztitívabbá teszi. A lassú depolarizáció a membránpotenciált -70 mV-ról egészen addig növeli, amíg a sejt a tüzelési küszöböt el nem éri (kb -40 mV), vagy pedig amíg egy szomszédos sejt akciós potenciálja nem depolarizája a sejtet. Ez alatt a szakasz alatt nem történik izomkontrakció, így ezt diastoles depolarizációnak is nevezik.

A második szakasz akkor kezdődik, amikor a sejt eléri a tüzelési küszöböt, ez akciós potenciált generál, ekkor az összes L típusú (feszültség-szenzitív) calciumcsatorna gyorsan megnyílik, és a kalciumionok gyorsabban depolarizálják a membrán belsejét (bár ez a folyamat azért lassabb mint a neuronok esetében). Az akciós potenciál szakaszban a membránpotenciál +10 mV-nál csúcsosodik. Az akciós potenciál gyorsan depolarizálja a szomszédos sejteket is, ami így kaszkádként végigfut az egész atriumon (pitvaron), lehetővé téve, hogy az összes pitvarban lévő szívizomsejt egyszerre húzódjon össze.

A harmadik szakaszban történik a repolarizáció, vagyis a membránpotenciál elkezd visszaállni eredeti töltöttségi szintjére (kb -60 mV). Ez úgy történik, hogy egyrészt bezáródnak az L típusú calcium csatornák, amik calciumot engedtek a sejtbe, másrészt megnyílnak azok a Kalium ion csatornák amiken keresztül gyorsan tud kalium kiszivárogni a sejtből, csökkentve ezzel a membránpotenciált. Ezen kívül a Natrium csatornák is inaktiválódnak, ami meggátolja, a Natrium áramlást a sejtbe. Az ionpumpák szintén besegítenek a folyamatba.

nodal.png

A szinusz csomó tehát a fenti mechanizmusnak köszönhetően önmagában is képes ingert generálni, de ezen kívül központi idegrendszeri szabályozás alatt is áll, és emellett a vérben keringő hormonok is befolyásolják működését + az, hogy mennyi vér áramlik vissza a vénákból. A szinusz csomót két ideg szabályozza, melyek a SA node pacemaker sejtjeinek neurotranszmittereket bocsátanak ki: Az egyik a nervus vagus, mely acetylkolint választ ki és a szívritmust lassítja- ez adja a paraszimpatikus inputot, a másik a nervus accelerans, ami viszont gyorsítja a szívritmust azáltal, hogy noradrenalint ereszt szabadon - ez a szimpatikus input. Mindkét ideg kiindulópontja az agytörzs kardiovaszkuláris központjában található a medulla oblongátában - ahol az előző bejegyzésben ismertetett légzésszabályozás és egyéb vegetatív szabályozás is történik. A cardioaccelerator régiók a szimpatikus impulzusokat adnak a nervus acceleransnak, a cardioinhibitor régiók pedig csökkentik a szív aktivitását a nervus vagus paraszimpatikus stimulációja által. Nyugvó állapotban, mindkét központ enyhén stimulálja a szinusz csomót beállítva ezzel a nyugalmi pulzust. Általában a paraszimpatikus stimuláció dominál, mivel a szinusz node idegrendszeri szabályozás nélkül 100 bpm-en működne, így ezt folyamatosan lassítani kell. Ez olyan mint amikor valaki úgy vezet, hogy az egyik lába egy picit mindig rajta van a fékpedálon. Ahhoz, hogy a kocsi gyorsuljon, elég levenni a lábát a fékpedálról.

 2032_automatic_innervation.jpg

 

Szimpatikus idegrendszeri szabályozás

 A paraszimpatius stimulus tehát a cardioinhibitor régioból érkezik a nervus vaguson keresztül. Ez az ideg aztán további elágazásoknak továbbítja az ingert a SA és AV csomókba, valamint a pitvarok, és kamrák non-pacemaker sejtjeibe. A paraszimatikus inger aztán acetylcholine (ACh) neurotranszmittert bocsát ki a neuromuscularis csomópontokban. Az ACh úgy lassítja a szívfrekvenciát, hogy ligand-gated Kálium ion csatornákat nyit meg, mellyel lassítja a spontán depolarizáció frekvenciáját - ez kitolja a repolarizációs szakaszt, és megnöveli az időt a következő spontán depolarizációig. Ez olyan mintha valahogy rávennénk a fesztiválozókat, hogy kevesebbet szemeteljenek. Innen már láthatjuk, hogy a 'közkedvelt' halálos injekció, a Kalium-klorid miért okoz azonnali szívmegállást. 

A cardioaccelerator központ szintén küld mind a SA mind az AV node-okba impulzust + a pitvarokba és kamrákba is rostokat. A szívkamrák sokkal gazdagabban vannak behálózva szimpatikus rostokkal mint paraszimpatikusokkal. A szimpatikus idegrendszeri stimuláció noradrenalin kibocsátást okoz a neuromuscularis csomópontokban. A noradrenalin a cardiomyociták beta 1 receptoraihoz kötődve ligand gated calcium és natrium ion csatornákat nyit meg, ez viszont lerövidíti a repolarizációs periodust, felgyorsítva a depolarizáció frekvenciáját, így növelve a szívfrekvenciát. A szívritmus szabályozó és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik népszerű csoportja szelektív kompetitív Beta 1 adrenoreceptor antagonisták, vagyis ezek a gyógyszerek blokkolják a beta 1 receptorokat, meggátolva hogy ligandumok (mint noradrenalin vagy adrenalin ) hozzájuk kapcsolódjanak és aktiválják a megfelelő kalcium ioncsatornákat. Persze a beta blokkolóknál vannak már modernebb gyógyszerek is, pl amik közvetlenül a kalcium ion csatornákat blokkolják, vagy az ACE inhibitorok.

A cardiovascularis központ mérőeszközei

De honnan gyűjt információkat a cardiovascularis központ hogy döntsön a szívritmus szabályozásáról? A cardiovascularis központ egy sor zsigeri receptortól kap ingert - az impulzusukok a zsigeri érző receptorok rostjain végigutaznak a paraszimpatikus és szimpatikus idegekben, és továbbítják az összegyűjtött infot a medulla oblongatanak. A receptorok között vannak a proprioreceptorok (melyek a vázizmok és inak saját mozgásában beállt változást érzékelik), baroreceptorok (nyomásérzékelők), és chemoreceptorok (melyek már tárgyalt módon a ph változásaira érzékenyek) + a nyúltvelő a limbikus rendszertől is kap inputot - ezek mind lehetővé teszik a szívműködés precíz szabályozását. 

Proprioreceptorok

A megnövekedett fizikai aktivitás azt eredményezi, hogy megnövekszik a tüzelési frekvencia a külözböző proprioreceptorokban, melyek a vázizmokban, izületi tokban, és inakban találhatók. A cardiovascularis központ monitorozza a megnövekedett tüzelési frekvenciát, és beavatkozik, ha kell a paraszimpatikus stimuláció elnyomásával vagy a szimpatikus stimuláció növelésével, hogy gyorsítsa a véráramlást.

Baroreceptorok

Hasonlóan, a baroreceptorok az erek falainak megnyúlását, a falakra gyakorolt vérnyomást érzékelik. Ezek a receptorok az sinus aorticumban, a venae cavae-ben, és glomus caroticumban vannak. A baroreceptorok tüzelési frekvenciája így leképezi a vérnyomást, a fizikai aktivitás szintjét, vagy a vér relatív eloszlását. A cardiovascularis központ folyamatosan monitorozza a a baroreceptorok tüzelési frekvenciáját is, ezzel fenntartva a cardiohomeostasist, ezt hívjuk baroreceptor reflexnek. Az érfalak elég elasztikusak, így ha az érfalakat ért nyomás nő, az érfal megnyúlik, és a baroreceptorok tüzelési frekvenciája megnő. Erre a cardiovascularis központ úgy reagál, hogy csökkenti a szimpatikus aktivitást, és növeli a paraszimpatikust. Ez olyan mintha a tűzoltó slagot  fogó emberke állandóan figyelné hogy a kezeiben mekkora a víz nyomása, és ha a vízsugár túl erős, rögtön szól a kocsiban lévő emberkének, aki lejjebb veszi a vízsugarat. 

firehose.jpg

 Chemoreceptorok

Az aktivitás intenzitásának növelésével, a növekvő metabolikus melléktermékeket, pl a CO2, laktát, és proton szintjét + a leeső oxigén szintet érzékeli egy rakat kemoreceptor. A kemoreceptorok visszajelzést adnak a kardiovaszkuláris központoknak, hogy kell- e növelni vagy csökkenteni a vér áramlását, a melléktermékek relatív koncentrációja alapján. 

A limbikus rendszer

A limbikus rendszer is jelentősen képes befolyásolni a szívfrekvenciát az érzelmi állapottal összefüggésben. Stressz helyzetben nem szokatlan a normálisnál magasabb HR, melyet gyakran követ cortisol túltengés is. Viszont azt se felejtsük, hogy egy magas intenzitású edzés szintén stressz inger a szervezetnek, főleg ha ehhez egy olyan bizonytalanság is társul, hogy "vajon bírni fogom végig?" A mozgás és a stressz kapcsolatának egy külön sorozatot fogok szentelni, mert egy sor érdekes összefüggés következik belőle. Előljáróban annyit jegyeznék meg, hogy idegrendszerünk evolúciós okokból nem képes a stresszt a mozgás összefüggésein kívül értelmezni, emiatt stressz helyzetben pontosan azok a folyamatok aktiválódnak mint intenzív edzés közben. Viszont mivel az aktivitásra felkészített szervezet a mai modern világban kognitív gátlás miatt legtöbbször nem végez valódi aktivitást stresszválaszként, ez rendesen összezavarja a szervezetet és egy sor rövid és hosszútávú következménye van... Ez valamennyire fordítva is fennál: Az agy nehezen tud mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy nem kell üldözni semmit, nem kell menekülni semmi elől, de mégis mozogjunk. Alapjáraton ezért olyan nehéz a mozgásra rávenni magunkat.

A kardiovaszkuláris központ a fenti receptorok segítségével képes a szívfrekvencia relatív pontos szabályozásra, de egyéb faktorok is befolyásolhatják ezt, a legjelentősebbek ezek közül néhány hormon, mint az adrenalin, és noradrenalin vagy thyroid hormonok; különböző ionok szintjei, mint calcium, kalium, és natrium; testhőmérséklet, hypoxia és PH egyensúly. 

Az alábbi táblázat tartalmazza azokat a főbb faktorokat amik növelik a HR-t és a szívösszehúzódás erejét (stroke volume).

Faktor Folyamat
Nervus Cardioaccelerans |||Noradrenalin kibocsátása
Proprioreceptorok A receptorok megnövekedett tüzelési frekvenciája izomösszehúzódáskor
Chemoreceptorok O2 szint csökkenése, CO2, proton, és tejsav szint növekedése
Baroreceptorok A receptorok csökkenő tüzelési frekenciája mely csökkent vérnyomásra utal
Limbikus rendszer Erős érzelmek, vagy intenzív fizikai aktivitás előrejelzése
Katekolaminok Megnövekedett adrenalin és noradrenalin szint
Thyroid hormonok T3 és T4 szint növekedése
kalcium megnövekedett kalcium ion szint
Kálium Csökkent kálium ion szint
Natrium Csökkent Natrium ion szint
Testhőmérséklet Növekvő testhőmérséklet
Koffein, Nikotin Exobiotikus stimulánsok

 

screenshot_2020-05-08_at_18_08_41.png screenshot_2020-05-08_at_18_09_08.png

Katekolamin hormonok

 Az adrenalint (ephineprint) és noradrenalint (norephineprint) a mellékvese velő (medulla glandulae suprarenalis) bocsátja ki, a fight-or-flight reflex egyik komponenseként. Az adrenal medulla chromaffin setjei a katekolaminokat tirozin amionsavból szintetizálják. Az L-tirozinból először L-dopa (L-dihidroxi-fenilalalnin) oxidálódik, amit pedig dopa-dekarboxiláz enzim dopaminná alakít eltávolítva a karboxil csoportot. A dopamint a dopamin-beta-hidroxiláz enzim noradrenalinná metabolizálja, úgy hogy a beta szénatomhoz hozzácsap egy hidroxil csoportot. Ehhez a lépéshez aszkorbinsavat (C vitamint) is felhasznál. Ezután adrenalin termeléshez az utolsó lépés a noradrenalin aminocsoportjának metilálása. 

A katekolaminok vérbe bocsátásának 85%-át teszi ki az adrenalin, kb 12-14 %-át noradrenalin, és minimális dopamin is a vérbe kerül. A fight-or-flight reflex másik komponens a szimpatikus idegrendszer, aminek viszont fő neurotranszmittere a noradrenalin, és az adrenalin nem játszik jelentős szerepet neurotranszmitterként. A mechanizmus a hormonok esetén is ugyanaz, mint amikor a noradrenalint a nervus accelerens bocsátja ki: Az adrenalin és noradrenalin a szívizomsejtek beta-1 adrenerg receptoraihoz kapcsolódnak, natrium és calcium ion csatornákat megnyitva. Mivel az extracelluláris matrixban mintegy 10 ezerszer annyi calcium van mint a membrán belső oldalán, a calcium ionok hirtelen beáramlanak a szívizomsejtekbe, hogy a koncentrációgradienst kiegyenlítsék. Ezek a pozitívan töltött ionok megnövelik a depolarizáció frekvenciáját. így a küszöb jóval gyorsabban elérhető a tüzeléshez, és a repolarizáció periodusa is csökken. Ha viszont a szívizmok túl sok ideig vannak kitéve ilyen adrenerg hormonoknak, az akár arrhythmiát is okozhat. 

Thyroid hormonok

Általában a megnövekedett Thyroid hormonszint (Tyroxin - T4, és Trijód-tyronin - T3) megnöveli a szívfrekvenciát. A tyroid hormonok hatása jellemzően tovább tart mint a katekolaminoké. A trijód-tironin például közvetlenül behatol a cardiomyocitákba, és genom szinten változtatja meg a működésüket. A beta-adrenerg választ is befolyásolják hasonlóan az adrenalinhez és noradrenalinhez. 

Calcium

A kalcium szint nagyban befolyásolja a szívfrekvenciát és kontraktilitást: A megnövekedett kalcium szint mindkettőt növeli. A calcium túl magas szintje akár szívrohamhoz is vezethet. A már említett kalcium-csatorna blokkolók lassítják a szívfrekvenciát ezekhez a csatornákhoz kapcsolódva és ezzel lassítva vagy teljesen blokkolva a calcium befele áramlását.

general_l-type_calcium_channel.jpg

Exobiotikus stimulánsok

A koffein és nikotin mind központi idegrendszeri és cardiovascularis stimuláns, melyek növelik a szívfrekvenciát. A koffein megnöveli a depolarizáció frekvenciáját a SA csomónál, a nikotin pedig a szimpatikus neuronokat stimulálja, melyek impulzusokat továbbítanak a szívnek. Ezen kívül növeli a pulzust minden olyan központi idegrendszeri stimuláns is, ami valamilyen módon emeli a noradrenalin szintet, tehát az amfetamin (adderal) és származékai (Metamfetamin - speed, Metylén-dioxy-metamfetamin - MDMA - extasy, stb), metylfenidát (ritalin), kokain, DMT, NRI-k (noradrenalin visszavétel gátlók), MAOI-k (monoamin-oxidáz gátlók), stb.. Ezekről szintén lesz egy külön bejegyzés valószínűleg.

 Hogyan változik a pulzus amikor növeljük az intenzitást?

Amikor az intenzitás növekszik, először is a vázizmok proprioreceptorai fognak tüzelni, és ingert küldeni a medulla oblongátának. Ezután az érfalon lévő baroreceptorok is érzékelik, hogy a vérnyomás kisebb, mint amennyi szükséges az izmok oxigénellátásához, és ezek is elkezdenek tüzelni, és ingerelni a cardiovascularis centert. Ezután az izommunka melléktermékeként már áramlik is a vérbe a szén-dioxid, ami elkezdi savasítani a vérplazmát - ezt érzékelik a kemoreceptorok is, amik szintén ezerrel kezdenek akciós potenciált generálni a nyúltvelőnek. A nyúltvelő feldolgozza mindezeket az ingereket, és először elnyomja a paraszimpatikus nervus vagus stimulációját. Ez mint láttuk emeli a pulzust egészen 100 bpm-ig, mert a sinus csomó pacemaker sejtjei spontán módon 100 bpm-mel generálnak ingert. Ha az intenzitás tovább fokozódik, a medulla oblongata elkezdi stimulálni a nervus acceleranst, hogy pontosan annyival növelje a szívfrekvenciát és kontrakciók erősségét, amivel biztosítható az izmok tápanyagellátása, és a ph semlegesítése. A nervus accelerans akciós potenciál hatására a neuromuszkuláris szinapszisban szabadon engedi a noradrenalin neurotranszmittereit a vezikuláiból. A noradrenalin aztán a cardiomyociták beta 1 receptoraihoz kapcsolódva elkezdi ingerelni a szívizomsejteket.

Ezután a limbikus rendszer is felébred, mert észbekap, hogy itt bizony hosszú távú intenzív stresszre (terhelésre) kell készülni, és elkezdi aktiválni az egész szimpatikus idegrendszert - beindul a fight-or-flight kaszkád. Bizonyos esetekben a limbikus rendszer aktiválódik előbb - és valójában ez az evoluciós 'normál' működés. Például amikor látjuk, hogy épp előttünk fog elmenni a busz, majd tudatosítjuk, hogy 2 óra múlva jön a következő, a limbikus rendszer azonnal aktiválja a szimpatikus idegrendszert, hogy sprintelni tudjunk. A reakció először az amygdalától indul (nagyjából az agy félelemközpontja), mely aktiválja a hypotalamust, melyet az agyalapi mirígy követ és kortikotropin (ACTH) választódik ki. Ezzel majdnem egyidőben a szimpatikus idegrendszer elkezd túlműködni - az agyban és a perifériákon is megugrik a noradrenalin szint mintegy 10-szeresére a nyugalmi állapothoz képest. A szimpatikus idegrendszer stimulálja mellékvese mirígyeit is, hogy villámgyorsan katekolaminokat válasszon ki a vérbe - főleg adrenalint, de kis mértékben noradrenalint, és minimális dopamint is. A szimpatikus és hormonális toborzás eredményeképpen a  szervezet mobilizálja energiaraktárait és átáll katabolizmusra: a metabolizmus gyorsul, az alfa-adrenoreceptorok stimulálása meggátolja, hogy a hasnyálmirigy inzulint válasszon ki, viszont ezerrel megindul az izom-glikogén lebontása, gyorsul az izmokban a glikolízis (cukorbontás), a májban is növekszik a glikogenolisis (a glikogénbontás) ; az emésztőrendszerben és a bőrben a vérerek összehúzódnak, míg a simaizomszövetekben és vázizmokban kitágulnak, így a vér az izmokba áramlik inkább a mozgáshoz kevésbé szükséges szervek helyett; az artériák összehúzódnak, ami emeli a vérnyomást; az agyban nő az éberség, a koncentráltság, az izgalmi állapot; a a hasnyálmirigy beta receptorainak stimulálása kiereszti a glükagon raktárait, ami emeli a vércukor szintet , stb... Ha az intenzitás a határterhelés irányába megy, elkezd kortizol is kiválasztódni a mellékvesekéreg vezikuláiból, ami jelentősen megdobja a vérnyomást, tovább emeli a vércukor szintet és elnyomja az immunrendszert is.

the_fight_or_flight_response.png

 A beta1 receptorokhoz kapcsolódva mind az adrenalin mind a noradrenalin növeli a szívfrekvenciát (heart rate - HR), a szívizom-kontrakció erősségét (stroke volume - SV) , és a szív vezetési képességét is. Ezek összességében mind azt eredményezik, hogy nagyobb mennyiségű vér jut egységnyi idő alatt a szervezet sejtjeihez. A beta 1 receptorok G-protein-linked receptorok, melyek noradrenalin és adrenalin hatására közvetlenül L-típusú calcium ion csatornákat nyitnak meg a plazma membránban. A szívizomsejtekben a kalcium csatornák megnyitása kalciumáramlást indít meg az extracelluláris mátrixból a sejtbe, mely intracelluláris kalcium kibocsátást vált ki a szarkoplazmatikus retikulumból a ryanodine receptor (RyR 2) aktiválása által (kalcium által kiváltott kalcium kibocsátás). Emelett a beta-1 receptor stimulálása még egy bonyolultabb láncreakciót is elindít: Adenilyl-cikláz enzimet aktivál, ami az elérhető ATPből megnövekedett cAMP (ciklikus-adenozin-monofoszfát) szintet eredményez; ez aktiválja a protein-kináz-A enzimet, ez pedig foszforizál néhány targetet, mint magát a calcium csatornát, + foszfolambant, Troponin l-t, és kalium csatornákat is.  A calcium csatorna foszforizálása megnöveli annak a valószínűségét, hogy nyitva maradjon, és így lehetővé teszi, hogy még több calcium bejusson a myocitába a depolarizációs szakaszban, rövidítve azt az időt ami szükséges a tüzelési küszöb eléréséhez. A foszfolamban foszforizálása, deaktiválja annak működését, mely normál esetben blokkolná a az ATP-áz enzimet sarcoplazmatikus retikulumban (SR), ennek eredményeképpen az akciós potenciál után több calcium lép be a SR-ba, és felhasználható a következő depolarizációhoz. Mindkét mechanizmus megnöveli a kontrakcióhoz elérhető calcium mennyiségét, és így növeli a kontraktilitást is. A troponin-l foszforizálása ezzel szemben azt eredményezi, hogy kontrakció után a calcium könnyebben disszociál a troponinC-ről, ami gyorsítja az izomelernyedést a repolarizációs szakaszban. A kalium csatornák foszforizálása pedig ennek is megnöveli a valószínűségét, hogy nyitva maradjon, így több kalium tud kiszivárogni a repolarizációs szakaszban, és így lerövidíti azt, növelve a szívfrekvenciát. Az adrenalin injekció így kiválóan használható szívelégtelenség esetén, hogy megnöveljük a szív kibocsátását.

 A depolarizációs és repolarizációs szakasz rövidítése tehát megnöveli az akciós potenciálok frekvenciáját, a szívizmok pedig akciós potenciál hatására húzódnak össze. De erről asszem inkább a következő részben lesz szó, mert kezd itt elszaladni velem a ló :) A következő részben szó esik mindarról ami az akciós potenciálok után történik: hogy hogyan húzódnak össze a szívizmok, hogy néz ki egy cardio-ciklus, milyen faktorok befolyásolják a szív kibocsátását, hogyan táplálkozik maga a szív, és milyen veszélyeket rejt a hypoxia.

TLDR:

1. Az intenzív edzés során az izmoknak több tápanyagra van szüksége és gyorsabban kell hozzájutniuk
2. Ezt a vér áramlásának gyorsításával lehet megtenni, mely a pulzus és a szív összehúzódások erejének növelésével érhető el.
3. A szív az egyetlen izom ami spontán önmagának képes ingert generálni az összehúzódáshoz
4. A szívfrekvenciát ezen kívül több mechanizmus is szabályozza: izmok proprioreceptorai, vérnyomás érzékelő receptorok, kemoreceptorok, és hormonok
5. A szívkibocsátás gyorsítása tipikusan beta 1- adrenerg agonista hormon/neurotranszmitter kibocsátásával érhető el, a két leggyakoribb, az adrenalin, és a noradrenalin, mindkettő a szívizmok beta-1 receptoraihoz kapcsolódik és növeli a szívfrekvenciát és a kontraktilitást is.
6. Intenzív edzés hatására egy idő után bekapcsol a fight-or-flight reflex valamilyen formája: a  szervezet mobilizálja energiaraktárait és átáll katabolizmusra: megindul az izom-glikogén lebontása, gyorsul az izmokban a glikolízis (cukorbontás), a májban is növekszik a glikogenolisis (a glikogénbontás) ; az emésztőrendszerben és a bőrben a vérerek összehúzódnak, míg a simaizomszövetekben és vázizmokban kitágulnak, így a vér az izmokba áramlik inkább a mozgáshoz kevésbé szükséges szervek helyett; az artériák összehúzódnak, ami emeli a vérnyomást; az agyban nő az éberség, a koncentráltság, az izgalmi állapot; a vércukor szint emelkedik, stb...

A bejegyzés trackback címe:

https://metabolizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr9715654174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása